Lezing Kader Abdolah ‘Wat je zoekt zoekt jou’ (2022)

Op donderdag 25 april geeft de Nederlands-Iraanse auteur Kader Abdolah op uitnodiging van het Centre for Reception Studies (CERES) een lezing op de Brusselse campus van de KU Leuven.

Abdolah, wiens roman Het huis van moskee ooit tot op een na beste Nederlandstalige boek aller tijden werd uitgeroepen, zal er spreken over zijn recente werk ‘Wat je zoekt zoekt jou’ (2022) rond de beroemde Perzische dichter en soefi-mysticus Rumi. Daarvoor heeft Abdolah niet alleen een novelle over Rumi geschreven, maar ook een ruime bloemlezing uit Rumi’s verhalen en zijn lyriek in het Nederlands vertaald.

De lezing begint om 18 uur.

Deelname is gratis, maar we willen alle belangstellenden vragen zich aan te melden via de CERES-website

“Translating Trauma, (Re)writing Memory: Mauritius and the Indenture Narrative”, Dr. Sraddha Shivani Rajkomar (University of Mauritius).

Deze lezing, op het snijvlak van vertaalwetenschap en memory studies, zal focussen op Shivani’s recente vertaling van een roman over Indiase contractarbeid in Mauritius uit het Hindi naar het Engels.

Datum: 19/06/2024, 16u30-18u,

Locatie: Vergaderzaal Camelot (3.30), Campus Boekentoren, Blandijn, UGent.

Meer info op: https://www.cmsi.ugent.be/cmsi-lecture-sraddha-shivani-rajkomar/

Organisatie: Cultural Memory Studies Initiative (CMSI).

 

Eerste TRACE/CLIV Onderzoeksdag: Transferring New Ideas

Op 24/05/2024 (13u-18u) vindt de eerste TRACE/CLIV Onderzoeksdag plaats. Een initiatief van doctoraatsstudenten van TRACE om een informeel platform te creëren voor het uitwisselen van ideeën en onderzoeksresultaten onder junior en senioronderzoekers van TRACE en CLIV. Inschrijven voor deelname of aanwezigheid vóór 15/03 en meer info via dit Google Doc: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfs21eC0Ckw0pCMhbioOnk7YezvAb6SdpGBieTK76nvXaQ8Yw/viewform

Locatie: UGent (plaats nog te bepalen).

Organisatie: Dominic James Bentley-Hussey, Anna Namestnikov, Elisa Robbe, Brecht De Groote, Désirée Schyns

TRACE Vertaalprijs 2024

Studeer je Toegepaste Taalkunde of Taal- en Letterkunde aan de UGent? Neem dan deel aan de TRACE vertaalprijs 2024 en maak een literaire vertaling van een nog niet in het Nederlands vertaalde Duitse, Engelse of Franse brontekst in het genre literair proza. Je maakt kans op een e-reader (hoofdprijs), boekenbon van €50 (2de prijs) of €25 (3de prijs).

Gebruik het bijgevoegde Word-sjabloon om je vertaling in te dienen. In het reglement vind je alle praktische afspraken en de juryleden voor deze editie.

Je hebt tijd tot maandag 1 april (23.30) om je vertaling te versturen naar vertaalprijs@ugent.be

Veel succes!

Workshop ULB

Op 29 februari 2024 (14u-17u) organiseert het Maison des Sciences Humaines (ULB) de workshop

Les femmes traductrices dans la presse moderniste. Approches interdisciplinaires et espaces transnationaux 1890-1945

met de medewerking van Christina Bezari, Eve Filée en James Vliexs (ULB).
Meer informatie op de website